Бездоганна репутація з моменту заснування

Ua Ru

+38 (067) 197-28-81 (057) 728-15-12


замовити послугу
Книга відгуків

Заявка на послугу

Виберіть послугу

Представьтесь, пожалуйста(Ф.И.О)

Контактний телефон:

Електронна пошта:

Адреса:

Коментарі:

Головна Новини Цікавий факт

Новини

Цікавий факт

Цікавий факт

Перша спроба побудувати судноплавний шлях на Панамському перешийку згадується 1879 роком. Ініціатива в створені Панамського варіанту була захоплена французами. У 1879 році в Парижі під головуванням керівника будівництва Суецького каналу Фердінанда Лессепса була створена «Універсальна компанія міжокеанічного каналу».
До 1888 року на будівництво каналу було витрачено 300 мільйонів доларів (майже в 2 рази більше, ніж очікувалося) і була виконана тільки третина робіт. Причиною став і неправильний проект (канал на рівні моря) та низька якість управління організації робіт, і недооцінка його вартості, а також нездатність справлятися з хворобами — малярією і жовтою лихоманкою – що скошувала працівників. Існує доказ того, що у результаті відсутності протиепідемічних заходів загинуло не менше 20 тисяч людей. Будівництво придбало дурну популярність, в газетах того часу писали, що деякі групи працівників, привозили з собою  власні труни.
У 1889 вирішено було розпустити компанію і навколо її діяльності виник славетний скандал у Франції в 1892-1893 р. Справу було передано до суду. Лессепс був одним із провідних інженерів свого часу, в результаті банкрутства проекту він, а також славнозвісний творець Ейфелевої вежі Олександр Гюстав Ейфель, були звинувачені у великомасштабному шахрайстві, бездарному керівництві компанією і неправильних витратах та засуджені до різних термінів ув'язнення і штрафів. Фердінанд Лессепс не зміг пережити розчарування і отримав розлад психічного стану.
За договором 1903 року, США отримали у вічне володіння "зону Землі і Земля під водою для будівництва, технічного обслуговування, експлуатації, встановлення санітарного порядку і захисту згаданого каналу".
Будівництво почалося під егідою Міністерства оборони США, а Панама фактично стала протекторатом США.
У 1900 році в Гавані Уолтером Рідом і Джеймсом Керролом було встановлено, що жовта лихоманка передається через комах і було успішно застосований метод зниження ризику жовтої лихоманки шляхом знищення личинок комарів у середовищі їх існування. Пам'ятаючи про невдачу першої спроби копати канал, американці відправили в похід на комарів Aedes aegypti і малярійних комарів – що є носіями жовтої лихоманки та малярії, відповідно, - велику експедицію під керівництвом Уільямом Кроуфордом Горгасом - 1500 чоловік. Про масштаб їх діяльності красномовно говорять опубліковані дані: необхідно вирубати і спалити 30 квадратних кілометрів чагарників і невеликих дерев, скосити і спалити траву на такій же площі, осушити мільйон квадратних сажнів (80 гектар) болота, викопати 250 тисяч футів (76 км) дренажу та відновити 2 мільйони футів (600 км) старих ровів, розприскати 150 тисяч галонів (570 тис літрів) олії, яка знищуює личинок комарів в місцях розмноження. Як і нещодавно до цього в Гавані, це принесло свої плоди: захворюваність жовтою лихоманкою і малярією зменшилась на стільки, що  більше не була перешкоджаючим фактором.